scheepslampen
fabrikanten
3 minuten leestijd
Belgische Scheepslamp Fabrikanten
Een overzicht van een aantal belgische fabrikanten van scheepslampen.
Inhoudsopgave
Hieronder een overzicht van de informatie over de bij mij bekende Belgische scheepslamp fabrikanten. Als u meer informatie heeft over één van deze fabrikanten of een andere Belgische scheepslamp fabrikant, dan verneem ik dat graag.
D. Desmedt Baasrode
#D. Desmedt was een kopersmid in Baasrode die ook scheepslampen vervaardigde. Er is online niets bekend over de geschiedenis van dit bedrijf. D. Desmedt heeft voornamelijk 360 graden bollampen geproduceerd; deze zijn nog steeds erg populair, vooral onder de inwoners van Baasrode.
Mogelijke lantaarnkenmerken zijn: Petrollantaarn Voor Schippers, Brevete, D. Desmedt, Koperslager, Baasrode
Tavernier Oostende
#Charles Tavernier richtte in 1888 Tavernier Oostende op. Hij besloot dit te doen nadat hij zijn baan bij tinnegieter Declerck in Brugge verloor. Hij wilde de concurrentie met zijn vorige werkgever vermijden. En om die reden verhuisde hij naar Oostende.
Hij begon met een winkeltje in de Dwarsstraat, maar verhuisde na korte tijd naar de Sint-Franciscusstraat 12. Charles werkte in de kelder waar zijn tinnegieter gevestigd was terwijl zijn vrouw in de winkel werkte. Ze vervaardigden en restaureerden alles wat van tin was. Zoals speelgoed, ketels en potten.
Ze bleven actief tot 1925-1926, waarna ze het bedrijf overdroegen aan hun zoon Jerome Tavernier, een van hun zeven kinderen.
Jerome bleef in de Sint-Franciscusstraat, maar bouwde achter het huis een grotere blikslager. Hoewel de tinnegieterij in de loop der jaren sterk achteruitging, was Jerome voorbereid toen hij het bedrijf omvormde tot een koperslagerij. Op dat moment vervaardigde hij ook apparatuur voor de vissers.
In 1934 werd een nieuwe haven geopend in de Vuurtorenwijk. Zo opende Jerome in deze buurt op de hoek van de Victorialaan en de Fortstraat een tweede werkplaats.
Hij richtte zich op scheepsverlichting vanwege de opkomende motorschepen en de gewijzigde regelgeving. Ook de winkel in de Sint-Franciscusstraat bleef in bedrijf voor huishoudelijke artikelen. Het bedrijf liep tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Oostende was een van de vele doelwitten die onvermijdelijk verwoest werden in de oorlog, de Vuurtorenwijk werd totaal verwoest en de brand beschadigde de winkel aan de Sint-Franciscusstraat vreselijk. Gelukkig voor Jerome was de werkplaats nog steeds intact.
Uiteindelijk huurden ze een winkel aan de Nieuwpoortsesteenweg om er een winkel van te maken. Ze concentreerden zich op het restaureren van huishoudelijke artikelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog begon de visserijsector opnieuw te bloeien. Jerome begon een winkel en atelier aan de Hendrik Baelskaai 8; opnieuw begon hij met de productie van scheepslantaarns.
De winkel aan de Nieuwpoortsesteenweg bleef actief en de zaak groeide opnieuw. Uiteindelijk breidden ze uit met twee winkels aan de Nieuwpoortsesteenweg 82 en 84, waar ze ook heel wat kachels verkochten. Ook ging hun zoon Charles in het bedrijf werken. Vandaar dat er scheepslampen te vinden zijn met de aanduiding: J. Tavernier en zoon.
Zoon Charles Tavernier en zijn echtgenote Irma Devos namen uiteindelijk in 1959/1960 als derde generatie de zaak over. Ze bleven het bedrijf ontwikkelen op het gebied van scheepslantaarns. Jerome Tavernier stopte met werken in de werkplaats, maar deed tot 1981 de boekhouding voor zijn zoon; hij stopte toen hij 87 was. In die tijd kreeg het bedrijf het moeilijker door de opkomst van kunststof scheepslampen.
Tavernier bestond tot minstens 1983, maar ik vraag me nog steeds af wanneer het werd gesloten.
Ik heb gebruik gemaakt van de beschikbare artikelen op Vliz en Deplate om dit artikel te schrijven.
Terug naar Scheepslampen Fabrikanten